Úterý, 30 dubna, 2024
magazin
HomeZdraví12 letá dcera Michaely je už očkovaná, proč se tak rozhodla?

12 letá dcera Michaely je už očkovaná, proč se tak rozhodla?

Konečně! Rakovina děložního čípku se už iu nás může stát onemocněním, které postupně vymizí a nebudeme se muset obávat o své mámy, sestry, dcery, kamarádky… V květnu začíná platit zásadní změna v prevenci, která přiřadí Slovensko k ostatním vyspělým zemím: 12 leté děti budou mít nejmodernější vakcínu zdarma.

Ve vyspělém světě je tato vakcína samozřejmost, Miška Čobejová po ní sáhla také

Každý den onemocní dvě ženy, přičemž každý třetí případ se odhalí příliš pozdě. To je sumář onemocnění, které trápí Slovensko a přitom ve vyspělém světě je na ústupu. Oblíbená herečka se rozhodla přemluvit a vyzvat i ostatní ženy, mámy: Skoncujme s rakovinou děložního čípku, je to v našich rukou.

„Chci povzbudit všechny maminky, které mají děti ve stejném věku jako já, aby neváhaly a daly je očkovat proti HPV. Je to bezpečné a v rámci tohoto věku i zadarmo.“ I starší dcera oblíbené herečky je očkována. Ví, že očkování ochrání děti do budoucnosti před rakovinou a chce, aby tuto možnost měly všechny maminky.

Zmíněná tři písmenka, HPV, označují lidský papilomavirus, velmi běžný virus, který se přenáší zejména pohlavním stykem a během svého života se s ním opakovaně setká až 80 % lidí. Pozor, týká se to jak žen, tak mužů. Způsobuje nejen rakovinu děložního čípku, ale také další nádorová onemocnění, která se týkají obou pohlaví. Proto potřebují dostat vakcínu nejen dívky, ale také chlapci.

Obrovským úspěchem je zásadní změna v prevenci, která začne platit od května: 12 leté dívky a chlapci budou mít nejmodernější vakcínu proti HPV zdarma.

4 kroky aby se vám záludná diagnóza vyhnula obloukům
„I když rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví SR – hradit nonavalentní vakcínu proti HPV ze zdravotního pojištění považujeme za velký úspěch, do budoucna bychom si přáli poskytování této ochrany pro mladé lidi alespoň do 20. roku života,“ říká Jana Pifflová Španková, prezidentka aliance NE RAKOVINE , jejíž iniciativy neutuchají. Upozorňuje na osvětu, zodpovědnost i upgrade screeningových metod. Co by měly udělat všechny ženy v dospělém věku, aby snížily riziko na minimum?

Vaccination of senior person in hospital
  1. Chodívejte pravidelně na gynekologickou prohlídku. Bezbolestný cytologický stěr děložního čípku může zabránit až devíti z deseti případů tohoto onemocnění! Bohužel, pravidelně ho absolvuje jen něco přes 20 % žen.
  2. Zajímejte se o HPV diagnostiku u svého gynekologa. „Je nezbytná modernizace postupů, aby se předešlo tragédiím žen, které propadly sítem aktuální, ale zastaralé prevence, kterou tvoří standardní cytologický PAP test. Modernější metodou je HPV genotypizační test, který pracuje na bázi DNA. Vyšetření probíhá stejně, je však přesnější, dokáže vyloučit možné onemocnění na tři až pět let nebo naopak odhalit příčinu onemocnění ještě dříve, než se rozvine,“ vysvětluje Jana Pifflová Španková. Na Slovensku není hrazen ze zdravotního pojištění.
- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články