Za vším hledej potraviny bohaté na polyfenoly. Ty chrání naše buňky v těle a prodlužují jejich životnost. Která tři jídla jich podle uznávaného kardiologa obsahují nejvíce? Číslo tři bude pro vás možná překvapením…
Za vším hledej polyfenoly a spalování energie
Seznam potravin na dlouhověkost se u více odborníků liší. Uznávaný kardiolog Steven Gundry, autor knihy Unlocking the Keto Code, prozradil pro podcast portálu mindbodygreen.com ty své. Podle něj je třeba za vším hledat potraviny bohaté na polyfenoly. Ty chrání naše buněčné mitochondrie, což je nezbytné pro prodloužení životnosti našich buněk a těla vůbec: „Za prvé, pro naše střevní bakterie jsou potraviny s polyfenoly chutné. Na druhé straně přeměňují tyto polyfenoly na látky, které mohou skutečně odpojit naše mitochondrie. To následně vytváří teplo v našem těle pro spalování energie a tento proces je prioritou pro dlouhověkost,“ objasňuje.
Které tři top jídla či potraviny tedy uznávaný kardiolog doporučuje?
Olivový olej
„Jsem nechvalně známý tím, že jediným účelem jídla je pro mě dostat olivový olej do úst,“ žertuje Gundry. Ale právě olivový olej je bohatý na polyfenoly jako je oleuropein, lignany a hydroxytyrozol. Mnozí další odborníci dokonce radí olivový olej jako své oblíbené jídlo/potravinu pro dlouhověkost. Ukázalo se, že optimalizuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Nedávná studie publikovaná v Journal of American College of Cardiology dokonce zjistila, že konzumace většího množství olivového oleje, zejména namísto jiných tuků, může prodloužit životnost našich buněk. Gundry však upozorňuje, že konkrétní typ olivového oleje, který si vyberete v obchodě, má různý podíl polyfenolů.
Bobule
Především takové borůvky se mohou podle Gundryho pochlubit polyfenolovými pigmenty zvanými antokyany. Právě ty hrají důležitou roli v mozku a celkovém zdraví našeho těla. Výzkum dokonce našel spojení mezi antokyany a zdravým stárnutím. Další polyfenol zvaný kyselina elagová lze nalézt v granátových jablkách a výzkum ukázal, že tento silný polyfenol může také podporovat metabolismus a zdraví mozku: „To, co od lidí žádám, je ve skutečnosti obrácené odšťavňování. Jděte si koupit organické bobule a dejte si je do odšťavňovače. Můžete je také rozmixovat a dužinu přecedit, pokud nemáte pořádný odšťavňovač. Dužinu však neodkládejte! Polyfenoly jsou koncentrovány v listech rostlin, plodech a semenech. Vezměte vlákninu, vezměte dužinu a zamíchejte ji do obyčejného kozího jogurtu, ovčího jogurtu nebo kokosového jogurtu,“ vysvětluje Gundry a dodává, že takovýmto způsobem můžete jednoduše získat z bobulí polyfenoly.
Sýr
Tak tato potravina či jídlo číslo tři v seznamu top potravin pro dlouhověkost je skutečně pro mnohé z nás překvapením, není tak? Ale samozřejmě není sýr jako sýr. Podle Gundryho je ten nejkvalitnější z italské Sardinie a z poloostrova Nicoya v Kostarice: „Sardinčané s extrémní dlouhověkostí jsou ti, kteří žijí na vrcholu hory a jsou pastýři koz a ovcí… Oni jsou ti, kteří jedí výrobky z kozího a ovčího sýra. A protože tyto produkty obsahují MCT a polyaminové sloučeniny, mohou mít pozitivní vliv na vaše mitochondrie,“ objasňuje Gundry. Co se týče sýru z poloostrova Nicoya, prozrazuje: „Co si myslíte, že chovají na poloostrově Nicoya, co ve zbytku Kostariky nemají? Kozy… Je to sýr, který jedí, všechny kozí a mléčné výrobky, které je odlišují od všech ostatních…“ Inu, není asi náhoda, že je to právě Sardinie a Kostarika, které se nacházejí v žebříčku měst světa, kde se lidé dožívají nejvíc let…